Paardengraf Borgharen

Paardengraf

Het massapaardengraf van Borgharen

Anne Loonen en Willem-Simon van de Graaf

Met bijdragen van G.F. IJzereef, J. Grimm, J. Hubers en H. Hasselt

2013. Archeodienst rapport 558, harde kaft, genaaid gebonden, 343 pp. plus twee insteekvellen  met plattegronden van het graf

In 2010 was heel Nederland even in de ban van het paardengraf van Borgharen. 65 paarden die in een greppel begraven waren en die uit de 80-jarige oorlog leken te komen. Het bleek uiteindelijk dat het graf uit de Napoleontische tijd dateert. Het is het grootste paardengraf dat ooit in Europa aangetroffen is. Drie van de paarden liggen nu in een museum, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In dit boek wordt zeer uitvoerig verslag gedaan over het gedetailleerde archeozoölogische onderzoek dat Gerard IJzereef aan de paarden verricht heeft. Lees over de kogelverwondingen, de ziektes, de afwijkingen, de leeftijden, de herkomst en de hoefijzers van de paarden. In de catalogus wordt elk detail uit de doeken gedaan. Een mooie afronding van een unieke opgraving.

Het  boek is alleen samen met het boek over Borgharen te bestellen. De prijs is € 45,00. Je kunt het boek hier bestellen.

Inhoudsopgave massapaardengraf

Deze diashow vereist JavaScript.